Vrijwilligerswerk combineren met team ontwikkeling? Dat kan!

In veel organisaties worden medewerkers geleefd door de waan van de dag. Het kan dan heel waardevol zijn om zo nu en dan met de afdeling iets heel anders te doen. Door uit de dagelijkse gang van zaken te stappen, leer je je collega’s op een andere manier kennen. Ook kun je beter vanaf afstand naar de organisatie kijken en bepalen wat er nodig is.

Dit was precies wat een afdeling van Rabobank voor ogen had. ‘We willen elkaar graag beter leren kennen, er een dagje uit zijn en het liefst ook nog vrijwilligerswerk doen!’. 

‘We willen elkaar graag beter leren kennen, er een dagje uit zijn en het liefst ook nog vrijwilligerswerk doen!’. 

Al snel zaten er drie partijen rond de tafel om dit te gaan realiseren: ‘Samen voor Eindhoven’, ‘Tomorrow’s Leadership’ en de Rabobank. 

Het idee was al snel geboren om in de ochtend iedereen inzicht te geven in eigen en elkaars voorkeursgedrag. Wie heeft oog voor details? Wie behoud liever het overzicht? Wie heeft er meer oog voor de mens? En wie meer voor resultaat? Wat zijn de voor- en nadelen hiervan en hoe kunnen de teamleden elkaar aanvullen? Door deze workshop leert iedereen elkaar beter en op een andere manier kennen.

Voorkeursgedrag van de groep
Eigen voorkeursgedrag

Vervolgens ervaarden we de inzichten van de ochtend ‘s middags in de praktijk. In verschillende samenstellingen gingen de groepen aan de slag met het uitvoeren van vrijwilligerswerk gefaciliteerd door ‘Samen voor Eindhoven’. De groepen waren al snel aan het gissen: zijn we bij elkaar gezet omdat we allemaal hetzelfde zijn of juist omdat we elkaar aanvullen? Hoe ervaar jij dat? En zo ontstonden mooie gesprekken…

Aan het eind van de dag waren dit de reacties van het team:

‘Wat een leuke afwisseling zo!’, ‘Verrassend’ en ‘Ik heb er energie van gekregen’

‘Leuke en luchtige oefeningen in de ochtend die mooie inzichten geven’

‘Lekker om de handen uit de mouwen te kunnen steken’

‘Dit geeft een goede basis voor ons team’

Wil je ook betekenisvol bezig zijn en jouw team een stap verder helpen? We bespreken graag de mogelijkheden met je om team ontwikkeling te combineren met vrijwilligerswerk!