Prikkelen omtrent Gezondheidszorg in de toekomst
Roche organiseerde 27 maart een bijeenkomst onder de noemer ‘Roche Dialogues’ voor medisch specialisten, zorgverzekeraars, wetgevers en farmaceuten om te praten over de toekomst van de gezondheidszorg.
En in tegenstelling tot de futuristische onderwerpen die aan bod kwamen zoals Patient Journey, Value Based Health Care, Personal Prevention en Personal Medicines, vond het event plaats in een industriële Philips hal uit vervlogen tijden. Zo schakelden de deelnemers in een ‘split second’ van het industriële tijdperk naar het digitale tijdperk.
Wat waren de highlights?
Madelon Johannesma, Programmamanager Zorginnovatie bij CZ, sprak over het project ‘My best treatment’ dat als doel heeft de beste behandeling voor een specifieke patiënt te realiseren.
Het verhaal begint met het feit dat 70/80% van de patiënten niet reageert op een chemo, waarbij deze natuurlijk wel last heeft van alle bijwerkingen. De boodschap is: behandelingen zijn gericht op de gemiddelde patiënt, maar die bestaat helemaal niet!
Verschillende zaken worden genoemd om beter te worden in het vaststellen van de juiste behandeling. Het benutten van data middels Artificial Intelligence om de kans op succes per behandeling vast te stellen staat met stip op 1. De daadwerkelijke implementatie van Advanced Diagnostics loopt vaak echter stuk op uitdagingen op het gebied van cultuur en financiering. ‘Hoe kunnen we deze obstakels wegnemen?’, is haar vraag.
Dan hebben we Jesper Smeenk, gynaecoloog in het ETZ. Hij ontvangt regelmatig feedback dat de menselijke maat ontbreekt, heeft het over de ‘illusie van evidence based zorg’ en een patient journey app die stress bij IVF patiënten reduceert. Dit wordt gerealiseerd door middels video’s te laten zien hoe te werk gegaan zal worden. Ook waarschuwt hij ons voor het feit dat ’embryo-design’ eraan gaat komen en patiënten massaal naar het buitenland wijken omdat ze daar meer gepersonaliseerde zorg kunnen verlenen. Hij eindigt dan ook met de vraag hoe we in ons calvinistische systeem met verzekeringsprotocollen op een verantwoorde manier toch kunnen innoveren.
Zoals je zou verwachten van de innovatieve Brainport regio (Eindhoven) loopt daar een gezamenlijk initiatief met als missie: ‘de mens in de regio langer gezond houden’. Gebeurd dit namelijk niet, dan moet volgens Marcel Pender van coöperatie 2020, 1 op de 4 mensen in de zorg gaan werken! Gesproken wordt over de Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO), een platform waarbij de patient zelf de regisseur wordt van zijn eigen medische gegevens. Hierbij vraagt Marcel zich af: ‘zijn mensen in staat en willen ze hun gezondheid in eigen regie nemen?’
Tja goede vraag natuurlijk. Maar is Apple niet al een platform aan het uitrollen waarbij straks iedereen via een iPhone toegang krijgt tot zijn eigen EPD? Wordt dit momenteel niet al uitgerold in de Verenigde Staten? En levert dit niet de nodige stress op door gebrek aan standaardisatie? Kortom: hebben we er iets aan om het ons af te vragen of worden we door Apple binnenkort voor een voldongen feit gesteld?
En dan komt Lucien van Engelen door de bocht:
‘Uitdagingen om te innoveren hebben niets met technologie te maken, maar alles met cultuur!’
Iedereen wil de beste zorg leveren en het overzicht houden. Deze individualistische instelling houdt grote veranderingen tegen.
Ook geeft hij aan dat hij het eigenlijk helemaal niet over behandelingen wil hebben, maar over preventie! We besteden 96% van onze tijd aan de zorg, terwijl 50% te voorkomen is, aldus Lucien.
En als we dan toch behandelen, hoe zorgen we er dan voor dat mensen zich aan de voorgeschreven behandeling houden? En hoe realiseren we dat de mens net zo hebberig wordt om de nieuwste zorg-ontwikkelingen te gebruiken als de hebzucht naar de nieuwste iPhone? Oh ja, weet je trouwens dat de gezondheidszorg op het menu staat? Er zijn al zo’n 19 grote internationale bedrijven voorbereidingen aan het treffen om de zorg te disrupten! Die hebben we niet in het visier want die komen uit een heel andere tak van sport.
En zo gaan we in diverse gemengde groepen aan de slag om oplossingen te bedenken voor de genoemde uitdagingen. We leren dat verschillende partijen inderdaad niet weten waar ieder aan werkt en hoe ze elkaar kunnen versterken en helpen. Het heeft dus zeker meerwaarde om gezamenlijk over dergelijke zaken het gesprek aan te gaan. Dit gebeurd nu nog veel te weinig!
Onze overdenking na deze dag: 80% van de zorg is logistiek. Waarom weten DHL en Amazon precies waar hun pakket is en weten we dat in de zorg niet? Voor een groot deel heeft het met de heersende cultuur te maken. Innoveren heeft de oude garde afgeleerd en dat schrikt nu ook de jongere generaties af. Het is tijd om heilige huisjes neer te halen en als zorgverzekeraar, zorgverlener, farmaceut en wetgever nauw te gaan samenwerken. Het is tijd voor verandering anders kunnen we of de zorg in de toekomst niet meer garanderen of wordt de zorg gedirigeerd door grote digitale multi-nationals. Dus aan de kant die ego’s, een gezamelijk doel bepalen en nastreven.
Let’s do it!
Klik hier voor de aftermovie van de Roche Dialogues