Tomorrow’s Leadership in de media

Uit BN de Stem van 25-10-2019 komt het volgende artikel.

‘Vrouwen zijn niet gewend elkaar de bal toe te spelen’

Vrouwelijke ondernemers ontmoeten elkaar tijdens het eerste NOVOO-evenement. ,,Naar vrouwelijk talent moet je altijd op zoek”, zegt Annemarie Jorritsma.

‘Als een man voor zestig procent aan het profiel voldoet, denkt hij al dat hij het kan. Een vrouw die voor honderd procent voldoet, twijfelt nog.” VVD-politica en fractievoorzitter in de Eerste Kamer Annemarie Jorritsma deelde haar ervaringen in talentontwikkeling met ruim 150 vrouwen tijdens het NOVOO-event ‘Talent ontmoet Talent’ in de Pannehoef.

,,Mannelijk talent biedt zich aan, maar naar vrouwelijk talent moet je op zoek”, zegt Jorritsma. ,,Ze staan meestal niet op de eerste rij.” Ze is daarom trots op haar Eerste Kamerfractie die voor de helft uit vrouwen bestaat. Toch valt er nog veel te verbeteren. ,,Vrouwen worden nog steeds niet opgevoed om ambitieus te zijn. Bovendien zijn de meeste processen afgestemd op de manier waarop mannen werken. Ook zijn vrouwen niet gewend elkaar de bal toe te spelen.”

Nieuwe mogelijkheden

Helmi Huijbregts, oud-burgemeester van Oosterhout en voormalig Eerste Kamerlid, beaamt dat. Daarom richtte ze dertien jaar geleden samen met Cora Leonard en Corry Robbe het Netwerk Ondernemende Vrouwen Oosterhout en Omgeving (NOVOO) op. ,,Het viel me op dat er veel te beleven is in Oosterhout, maar dat vrouwen hierin ondervertegenwoordigd waren.” 

Vrouwen worden nog steeds niet opgevoed om ambitieus te zijn. Bovendien zijn de meeste processen afgestemd op de manier waarop mannen werken.Annemarie Jorritsma

Niet alleen Jorritsma inspireert de gasten met haar visie op talenten. Ilse Openneer, adjunct hoofdredacteur bij RTL Nieuws, wil de vrouwen meegeven om vooral te pionieren. ,,Blijf kijken waar nieuwe mogelijkheden liggen.”

Talent ontmoet Talent met vrouwelijke ondernemers.
Talent ontmoet Talent met vrouwelijke ondernemers.

Ook civiel ingenieur Ester Vlielander heeft heel wat te vertellen over haar werk in een mannenwereld. ,,Toen ik acht jaar was vond ik het oneerlijk dat ik Barbies kreeg en mijn broers Lego”, vertelt ze. ,,Ik wilde ook bouwen.” Ook zij ervaart dat vrouwen vaak te bescheiden zijn. ,,Ze willen zeker weten dat ze het kunnen. Aan de andere kant zie ik dat vrouwen goede leidinggevenden zijn. Ze combineren hardheid op het resultaat met zachtheid op de relatie.”

Toen ik acht jaar was vond ik het oneerlijk dat ik Barbies kreeg en mijn broers Lego. Ik wilde ook bouwen.”Ester Vlielander

Organisatiefuturist Heiske Nonnekes verwacht dat in de toekomst andere eigenschappen gewaardeerd gaworden. ,,Door de industriële revolutie zijn eigenschappen als empathisch vermogen en creativiteit lange tijd ondergewaardeerd. Toch worden deze talenten in de toekomst belangrijker, want daarmee onderscheiden we ons van robots.”

Nooit leren fietsen

NOVOO heeft de opbrengst van het evenement geschonken aan Vrouwen Voor Elkaar uit Oosterhout. ,,We gaan een fietsplan ontwikkelen, zodat we meer vrouwen kunnen leren fietsen”, zegt Elma Stel van de stichting. ,,Er kloppen vrouwen bij ons aan die weinig te besteden hebben en nooit hebben leren fietsen. Met een fiets en fietsles kunnen zij hun mobiliteit vergroten en een stap naar meer zelfstandigheid zetten.”

https://www.bndestem.nl/oosterhout/vrouwen-zijn-niet-gewend-elkaar-de-bal-toe-te-spelen~a52151f2/