Happiness is booming

Eind november waren we bij de Ruut Veenhoven Award uitreiking. Ruut Veenhoven is geluksprofessor aan het Erasmus en was een van de pionier-onderzoekers op het gebied van geluk. Aan het begin van zijn onderzoekscarrière waren er slechts een handvol onderzoeken per jaar. In 2000 waren dit er al 200 en in 2010 is het aantal gestegen naar ruim 600 onderzoeken per jaar! Deze stijgende lijn zet zich exponentieel voort.

Happiness is niet alleen maar booming in de onderzoekswereld. Ook in het dagelijks leven zie je het steeds meer. Van happiness ministers in Bhutan tot frisdrank-slogans: ‘Open Happiness’. Niet voor niks dat Leo Bormans, nog zo’n geluksprofessor (Leuven) de 21ste eeuw heeft verklaard tot de eeuw van ‘Hope and Happiness’!

De Ruut Veenhoven Award ging naar Lara Aknin voor haar onderzoek ‘From Wealth to Well-being’. Alleen deze titel is al geweldig en in lijn met de trend van nu: een verschuiving van WELVAART naar WELZIJN…

De conclusie van haar onderzoek was dat mensen gelukkiger zijn als ze hun geld uitgeven aan een geschenk voor een ander dan dat ze iets voor zichzelf kopen.

Met geld kun je dus geluk kopen als je het spendeert aan een ander!

Wat wij een interessant vraagstuk vinden:

Hoe kunnen organisaties hierop inspelen?

Is dat door bonussen te geven die je kunt spenderen aan collega’s? Of een kerstpakket waarbij je iets weggeeft aan een ander?

Reageren op deze blog mag! We kijken uit naar jou geweldige idee!

Leave a Comment