Emotionele energie op de werkvloer

Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. 14 procent van de werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten. Zo’n 5 procent van de beroepsbevolking komt als gevolg daarvan langdurig thuis te zitten. Een fikse burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim. De jaarlijkse verzuimkosten gerelateerd aan een burn-out worden begroot op 1,8 miljard euro. Dat berekenden het CBS, TNO en Arboned. Energie management is dan ook cruciaal. Wat geeft je nou eigenlijk energie?

Natuurlijk, van eten krijg je energie en door te slapen laadt jouw batterij weer op. Niet te veel alcohol en vooral genoeg water drinken, etc. De basistips om energie te krijgen, kennen we meestal wel. Maar niemand heeft het eigenlijk over de grootste en sterkste energiebron die er is: Emotionele Energie!

 

De conclusies van onderzoeken lopen uiteen, maar het lijkt er op dat wel 40% van onze dagelijkse energie beïnvloed wordt door onze emoties.

Twee voorbeelden

  1. Je krijgt van je leidinggevende te horen dat jouw bijdrage erg waardevol is, je gewaardeerd wordt door je team en dat je een verdiende promotie krijgt. Waarschijnlijk loop je de rest van de dag te stuiteren van energie.
  2. Het mislukken van een project wordt aan jou toegeschreven. Terwijl ze jou bij het begin van jouw betrokkenheid gesmeekt hebben om van het project te redden wat er te redden viel.  Niet ondenkbaar dat dat jij die dag even nergens meer zin in hebt.

 

Wat zijn emoties en gevoelens waar je energie van krijgt? Hierbij kun je denken aan vertrouwen, waardering, optimisme, blijdschap, genegenheid, dankbaarheid en humor.

Voor als deze energie-gevers is het motto: “geven is het nieuwe krijgen”

  • Laat je collega’s shinen!
  • Vertrouw je collega’s
  • Kijk je collega’s vooral blij aan
  • Waardeer elkaars kwaliteiten
  • Wees dankbaar voor collegialiteit

 

Verslinders van emotionele energie zijn onder andere: woede, wrok, verwijt, schuldgevoel en verraad.

Waarschijnlijk voel je al de energie uit je lijf stromen als je er aan denkt. En uiteraard hebben we allemaal dit soort gevoelens. Dat is erg menselijk. De remedie is eigenlijk uiterst simpel: zet ze héél snel uit je systeem en doe er wat mee waardoor ze niet terug komen. Je kunt je dan weer openstellen voor positieve emotionele energie.

Dus om zowel thuis als op de werkvloer je energielevel flink op te krikken: strooi ruim met energie-gevende en voorkom energie-verslindende emoties!

Als we allemaal ons steentje hieraan bijdragen, kunnen we het burn-out cijfer drastisch reduceren en werknemersgeluk verhogen! Op naar een mooie toekomst!

 


Hieronder wat tips om hoe om te gaan met de negatieve emoties. Voor allemaal geldt: krop het niet op; houd het niet bij jezelf. Dat zal je energie kosten.

 

Leave a Comment