Het ‘I love my job & company effect’

Als we het hadden over werkgeluk kwam vaak het percentage ‘engaged employees’ van Gallup ter sprake. Slechts 34% van de Amerikaanse werknemers is engaged op het werk. Dat restte ons met 66% die kennelijk niet lekker in hun vel zaten.

Wetende dat Nederland wel in de top 10 staat van de ‘World Happiness Index’ leidde dit vaak tot interessante discussies. Hoe kan dit nou?

Gelukkig biedt Effectory uitkomst. Dit bedrijf heeft onderzocht hoe tevreden Nederlandse werknemers nou zijn. Hierbij maken ze onderscheid tussen bevlogenheid en betrokkenheid.

Wat is bevlogen- en betrokkenheid precies?

Bevlogen medewerkers zetten zich in om het beste uit zichzelf te halen in hun werk. Bevlogenheid, ook wel engagement genoemd, geeft aan dat medewerkers energie krijgen van het werk dat zij uitvoeren; het ‘I love my job’ effect’.

Betrokken medewerkers voelen zich verbonden met de organisatie waarvoor zij werken. Betrokkenheid geeft aan dat iemand zichzelf bij de organisatie vindt passen en achter de doelstellingen staat; het ‘I love my Company‘ effect)

Zoals je in onderstaande matrix kunt zien is 40% van de werknemers bevlogen én betrokken. Dat zijn de werknemers die zich volledig happy voelen in hun rol en de organisatie en die dus ook zonder problemen een stapje extra zetten.

Dat rest ons nog wel met 60% (!) van de medewerkers die niet lekker zit in de rol en/of in de organisatie.


lees meer….

Herken je dit gebrek aan betrokkenheid en/of bevlogenheid? En wil je dit percentage binnen jouw organisatie verhogen? Wij helpen je graag!

Wij voeren een APK uit om vast te stellen waar de knelpunten zitten. Vervolgens bepalen we samen met jou welke concrete stappen er genomen moeten worden om de goede richting op te bewegen.

‘Zo’n scan zou ieder team jaarlijks moeten doen’ aldus een van onze klanten.