Begin met een Haka!

Twee weken geleden waren we bij AFAS, een bedrijf dat actief bezig is met toekomstbestendigheid. Zij beginnen iedere week met een Haka.

Een Haka is een traditionele dans uit de Maoricultuur. De All Blacks, het rugbyteam uit Nieuw-Zeeland, danst de Haka voor elke wedstrijd 

Nu wil het toeval dat we diezelfde week bij de opening van Innovitapark, uitgedaagd werden zelf een Haka te doen. Hoezo uit je comfortzone? Zeker in je maatpak met stropdas of in een strakke jurk op hakken. Gelukkig wordt authenticiteit binnen bedrijven steeds meer gewaardeerd en kan het maatpak met stropdas thuis gelaten worden (zie grafiek uit Financieel Dagblad van 30 september 2017). Casual kleding is wel zo handig voor een Haka!

AFAS Haka met ouderwetse stropdas; film duurt slechts 54 seconden…

 

 

We zien veel gelijkenissen tussen AFAS en de All Blacks. Hieronder wat toekomstbestendige karakteristieken die bij een of beide teams terug te vinden zijn.

  1. Het hebben van een inspirerend en uitdagend doel. Voor de All Blacks is dat niet het winnen van een wedstrijd, maar om een beter mens te worden.
  2. Koester talent en diversiteit. De All Blacks zijn er in alle vormen en maten. De grote mannen doen hun werk goed in scrum en de kleinere jongens doen het renwerk. Zo is voor ieder talent een mooie rol weggelegd. En krijg je dan een rol, dan krijg je bij AFAS ook de vrijheid en verantwoordelijkheid die daarbij hoort. De verantwoordelijkheid wordt in deze organisatie zo laag mogelijk neergelegd.
  3. Voorkom een woud aan regels en procedures. In de meeste bedrijven worden kenniswerkers nog teveel beperkt door regels en procedures, terwijl algemeen bekend is dat kenniswerkers niet goed gedijen in een dergelijke omgeving. Bovendien belemmeren regels het aanpassings- en het innovatievermogen van een organisatie. Regels zorgen voor extra regels, dus bij AFAS is er slechts 1 regel: ‘je gedraagt je in het belang van AFAS’. Vind maar eens mazen in deze wet!
  4. Blijf innoveren en gebruik nieuwe technologie. In veel bedrijven zien wij nog ouderwetse, handmatige en zeer inefficiënte processen. Dat is niet meer van deze tijd! En ja, dat vergt een investering. Maar als je daardoor veel frustratie bij je werknemers weghaalt, efficiency en kwaliteit verhoogt… wat houd je dan nog tegen? Je moet innoveren als je op de top van je kunnen bent, zeggen ook de All Blacks.
  5. Doe goed. AFAS schenkt een groot deel van de winsten aan liefdadigheidsinstellingen. De All Blacks hebben de leus ‘better people make better All Blacks’. Een gedragskompas met sociale verantwoordelijkheid als belangrijk onderdeel is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de toekomstbestendige organisatie en zit vaak al verweven in de Purpose. Tony Chocolony, Fairphone en TOMS zijn mooie voorbeelden wat dit betreft.

 

Dus… de Haka is niet echt een vereiste in de toekomstbestendige organisatie, maar de mindset van de All Blacks en AFAS wel!

Wil je meer weten over de AFAS cultuur, lees dan ‘de sekte uit Leusden’ van Daan Quakernaat.

Leave a Comment